You are viewing the PKP Support Forum | PKP Home Wiki

Possible problem with SMTP HELO

Are you responsible for making OCS work -- installing, upgrading, migrating or troubleshooting? Do you think you've found a bug? Post in this forum.

Moderators: jmacgreg, michael, John

Forum rules
The Public Knowledge Project Support Forum is moving to http://forum.pkp.sfu.ca

This forum will be maintained permanently as an archived historical resource, but all new questions should be added to the new forum. Questions will no longer be monitored on this old forum after March 30, 2015.

Possible problem with SMTP HELO

Postby jorgebastos » Sun Apr 06, 2014 3:54 am


I've been trying to send emails, but spamassassin keep's reporting that I'm sending spam, my own and foreign.
The highest score it reports is about HELO command:

2.0 HELO_NO_DOMAIN Relay reports its domain incorrectly

On the webserver that OJS is installed, HELO is required, so maybe OJS is not sending the right information to it.
Is this know, or OJS doesn't send HELO by default, or is there a parameter to?

Thanks in advanced,
Jorge Bastos
Posts: 2
Joined: Sun Jan 15, 2012 5:26 am

Re: Possible problem with SMTP HELO

Postby asmecher » Mon Apr 07, 2014 8:18 am

Hi Jorge,

The HELO command is sent in lib/pkp/classes/mail/SMTPMailer.inc.php in the "mail" function:
Code: Select all
// Send HELO/EHLO command
$serverHost = preg_replace("/:\d*$/", '', Request::getServerHost());
if (!$this->send($this->auth ? 'EHLO' : 'HELO', $serverHost))
    return $this->disconnect('Could not send HELO/HELO');
The server host comes from the $_SERVER variable in the following order of precedence:
I'd suggest using an error_log statement in the email sending code to dump out what it's currently using and debugging from there.

Alec Smecher
Public Knowledge Project Team
Posts: 10015
Joined: Wed Aug 10, 2005 12:56 pm

Return to OCS Technical Support

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest